Terveydenhuollon ravintosuositukset haastetaan uudessa tutkimuksessa

Grafik: Henrik Båge, lainattu dn.se -sivustolta

Grafik: Henrik Båge, lainattu dn.se -sivustolta

Jälleen uutinen naapurista. Dagens Nyheter julkaisi eilen artikkelin otsikolla ”Sjukvärdens kostråd utmanas i ny studie”. Uusi tutkimus siis haastaa Ruotsin tämän hetkiset terveydenhuollon ravitsemussuositukset.

Uuden kanadalaisen tutkimuksen mukaan kourallinen pähkinöitä, kaurapuuro soijamaidolla ja rikastettu margariini voileivällä auttaa pudottamaan huonoa LDL-kolesterolia tehokkaammin kuin perinteisesti suositeltu vähärasvainen ruoka.

Se mikä tutkimuksessa oli minun näkökulmastani hyvää, oli se, että tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan, että yksinkertaisilla ruokavalinnoilla voidaan helposti muuttaa veren kolesteroolipitoisuuksia. Toisin sanoen – voit pudottaa kolesteroliasi syömällä oikein ja ennen kaikkea ilman lääkkeitä!

Lähes 20 % yli 50-vuotiaista ruotsalaisista kärsii kohonneista LDL-määristä veressä. Tämä johtaa mm. kohonneeseen riskiin verisuonien kalkkeutumiseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä ennenaikaiseen kuolemaan.

Tutkimukseen oli osallistunut 345 ihmistä jotka oli jaettu kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä sai noudattaa perinteistä vähärasvaista ravintosuositusta. Heidän ruokaansa kuului kevyttuotteita niin, ettei ruokaan vaan päässyt livahtamaan liikaa rasvoja, paljon kuituja, täysjyvää ja kasviksia.

Kaksi muuta ryhmää söivät myös paljon vihanneksia, mutta lisäsivät ruokaan myös pähkinöitä, soijaproteiinia, kasvisteroleita margariinin kautta ja kuituja esim. kaurasta. Kaikki osallistujat saivat ravintoneuvontaa 2-7 kertaa puolen vuoden aikana.

Tulokset olivat DN:n mukaan selkeitä. Uuden ruokavalion mukaisesti syöneet olivat pudottaneet LDL-arvojaan n. 13 % ja perinteistä vähärasvaista ruokavaliota syöneet olivat yltäneet vain 3 % pudotukseen. Tuo 13 % lasku vastaa suunilleen puolta lääkkeillä saatavasta vaikutuksesta David Jenkinsin mukaan.

Se mistä en tässä tutkimuksessa erityisemmin pitänyt oli, että tutkittaville oli syötetty jotain margariineja oikean voin sijasta. Olisi ollut mielenkiintoista jos vaikka yksi ryhmistä olisi syönyt tämän nk. uuden ruokavalion mukaan mutta korvannut margariinin voilla ja vaihtanut viljatuotteet esim. vihanneksiin. Toisin sanoen olisin ollut kovasti kiinnostunut tietämään miten kolmas ryhmä olisi pärjännyt kahteen ensimmäiseen verrattuna jos heidän ruokavalionsa olisi koostunut LCHF-ruoasta.

Ollapa tutkija jolla rahoitus omaan ruokavaliotutkimukseen…

Mainokset
Avainsanat: , , , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: