Muna ja sen maine

© Kultamuna

© Kultamuna

Silmiin osui tässä pari päivää sitten Ruokatiedon artikkeli ”Muna ja maine ovat lähentyneet toisiaan”.

Kananmuna on kokenut viime vuosina ansaitusti melkoisen maineen puhdistuksen ja nykyään sitä pidetäänkin hyvänä osana terveellistä ruokavaliota. Aiemminhan kananmunaa pelättiin ja välteltiin kun uskottiin sen kohottavan kolesterolia.

Kananmunasta tekee loistavaa ruokaa sen proteiinipitoisuus (muun muassa) joka puolestaan auttaa pysymään pidempään kylläisenä. Lisäksi kananmuna on valtavan monikäyttöinen systeemi – siitä saa kuohkean kakkutaikinan, littanan pizzapohjan, munakokkelin ja keitetyn munan ihan vaan valmistustapaa vähän varioimalla.

Ruokatiedon artikkelin mukaan:

Kananmunan rasvoista noin kaksi kolmasosaa on terveellisiä kerta- tai monityydyttymättömiä rasvoja ja kolmasosa tyydyttyneitä rasvoja. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että ravinnosta saatava kolesterolin merkitys veren kolesterolipitoisuuden kohoamisessa on pieni.

Munien rasvakoostumusta voidaan parantaa syöttämällä kanoille täysjyväviljaa ja pellavaöljyä sisältävää rehua, jonka avulla kananmunan omega-3-rasvahappopitoisuus kasvaa. Kolesterolipitoisuutta on hyvin vaikea alentaa, sillä sitä tarvitaan linnunpoikasen luonnolliseen kehitykseen, eikä kana voi siis munia täysin kolesterolittomia munia.

Proteiinin lisäksi kananmunasta saa A- ja D-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja, folaattia, seleeniä ja sinkkiä. Aika loistava paketti siis. Folaatti, seleeni ja D-vitamiini ovat heti sellaisia vitamiineja joista ainakin itse tiedän, että on vaikea koota kasaan tarvittava määrä. Kananmunia tosin kuluu sen verran nopeaa tahtia, että taidan saada niistä ihan hyvän ravintolisän näiden vitamiinien osalta.

Ulkomailla Ruokatiedon mukaan saa salmonellaa pelätä kananmunien ja kananunavalmisteiden kanssa, mutta suomalaisissa munissa ei samaa riskiä ole.

Suomalaiset kananmunat eivät ole aiheuttaneet salmonellaepidemioita vuoden 1995 jälkeen. Tiukka salmonellaseuranta havaitsee ja karsii mahdolliset tartunnat tiloilla. Suomalaisista kananmunista valmistetuissa tuotteissa salmonellariski onkin olematon.

Se mikä on itseäni ilahduttanut viime aikoina on Stockan Herkun luomukananmunavalikoima. Joku kaverini tokaisi, että mitä väliä on ostaako luomu munia vai tavallisia.. Mutta onhan sillä nyt ihan ratkaiseva merkitys! Luomumunia munineet kanat saavat kunnon ravintoa syödäkseen ja munat eivät ole täynnä hormoneja ym. Tämä hyvälaatuista ruokaa syönyt kana sitten munii munat joita me popsimme suihimme. Samalla tavalla kuin ihmisäideistä välittyy syöty ravinto sikiöön, välittyy myös kanoista niiden syömä ravinto muodossa tai toisessa kananmuniin. Mieluummin siis luomumunia meidän pöytään.

Advertisements
Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: