Turun Sanomat: Muotidieettiä arvostelevat joutuneet vainon kohteiksi

Miksi kaikki pitää vetää niin överiksi? Tässäkin artikkelissa minusta heijastuu molempien ”puolien” ylireaktiot ja ihan turhaan. Niin kauan kuin meitä ei kukaan pakota syömään yhtä ja yhdenmukaista ruokaa, ei varmaan ole syytä myöskään alkaa ruokavalion vuoksi hyökkäilemään (edes sanallisesti) ketään vastaan. Samoin terveydenhuoltoalan ammattilaisilta voisi toivoa avointa mieltä eri ihmisten ruokavaliovalinnoissa. Naurettavaa tästä on ainakaan taistella niin, että kukaan alkaa siitä vapisemaan :)

Turun Sanomat siis raportoi tänään, että muotidieettiä (jutussa viitataan karppaukseen) arvostelevat ovat joutuneet vainon kohteeksi ja että jotkut ravintoasiantuntijat ovat nyt leimanneet karppauksen uskonlahkoksi. Tällaiset lausunnot ovat niin turhaa lietsomista. Ihan niin kuin nykymaailmassa ei tarpeeksi lietsottaisi muutenkin..

Artikkelin mukaan ravintoasiantuntijat jatkavat samaa vanhaa laulua siitä, että karppaus voi pahimmillaan olla jopa hengenvaarallista, mutta että ruokavaliosta on tullut kultti ja ihmiset sitä mukaa puolustavat sitä fanaattisesti. Uskonnoksi karppausta on lehden mukaan siteerannut ainakin Leena Rechardt joka on ravitsemusterapeuttien yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Karppaajien keskusteluissa vilahtaa toisinaan jopa salaliittoteorioita, joiden mukaan me ravitsemusasiantuntijat haluamme pitää ihmiset sairaina ja lääketeollisuuden voimissaan. Osa karppaajista on ottanut yhteyttä suoraan asiantuntijan esimieheen ja vaatinut asiantuntijan erottamista.

Huonojen hiilihydraattien poistaminen on erinomainen asia, mutta äärimmilleen vietynä karppaaminen on vaarallista

Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori

Fogelholm puolestaan mainitsee vegaanit rauhallisempina ruokavalion valitsijoina – hekin syövät väärin mutta eivät hyökkää ketään vastaan.

Karpata voi toki monella tapaa. Toiset vähentävät hiilihydraattipitoisten ruokien syömistä kohtuullisesti. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta jos hiilihydraatit jättää kokonaan pois ruokavaliosta, voi tulla ongelmia.

Sari Isotupa, Tyksin ravitsemusterapeutti

Tekisi varmasti hyvää kaikille rauhoittaa keskustelun sävyä ja avata korvat toisten huolille ruokavaliosta niin että paremmin ymmärtäisimme miksi toinen tekee eri valintoja kuin toinen. Itse en koe tarvetta käännyttää ketään LCHF- tai GI-ruokailijaksi, mutta mielelläni jaan niistä tietoa niin, että jokainen aiheesta kiinnostunut voi tehdä omat johtopäätöksensä.

Sitä mukaa kun ympärillä olevat näkevät muutokset omassa terveydessäsi sekä mahdollisesti painonpudotuksen, herää kiinnostus. Tämä on loistava tilaisuus kertoa miten olet hyviin tuloksiin päässyt. Lähetyssaarnaamisen ja käännyttämisen jättäisin kyllä itsekin uskonlahkoille.

 

Lue alkuperäinen artikkeli Turun Sanomien sivuilla.

 

Mainokset
Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: