Västra Nyland: De älskar LCHF

Kuva: Nina Ahtola. Lainattu VN:n kotisivuilta.

Kuva: Nina Ahtola. Lainattu VN:n kotisivuilta.

Västra Nylandin verkkolehdessä oli artikkeli otsikolla ”De älskar LCHF”. Artikkelissa kerrottiin kolmesta LCHF-ruokavaliota noudattavasta sekä yhdestä GI-ruokavaliota noudattavasti henkilöstä.

Jesper Alm oli aloittaessaan painanut 160 kg, puolta vuotta myöhemmin Alm painoi 40 kg vähemmän. Tulos oli saavutettu LCHF-ruokavaliolla. Almin mukaan ensimmäiset päivät olivat vaikeimmat, mutta sen jälkeen olo virkistyi ja hän sai lisää energiaa. Hänen mielestään parasta LCHF-ruokavaliossa on, että hän saa syödä itsensä kylläiseksi ja silti paino putoaa. Hän kokee myös LCHF:n olevan helppo noudattaa, toisin kuin kalorinlaskennan esimerkiksi.

Katja Sjöroos kertoo, että LCHF:stä on tullut hänelle elämäntapa. Näinhän se pitäisi mennäkin. Minusta LCHF:ää ei pitäisi nähdä ihmediettinä vaan ruokavaliona jota seurataan normaalissa ruoanlaitossa. Sjöroos oli laihtunut 8 kg yhdessä kuukaudessa.

Tomas Fagerströmistä kerrottiin, että LCHF-ruokavalion ansiosta hänen veriarvonsa olivat parantuneet (siitä huolimatta, että ruokavalio vastoin nykyisiä suosituksia sisältää paljon tyydyttyneitä rasvoja).

Sekä Sjöroos että Fagerström kertovat ruokavalion vaikuttavan jossain määrin myös koko perheen ruokatapoihin. Heidän perheensä eivät noudata LCHF-ruokavaliota, mutta esim. lapset valitsevat yhä useammin veden Coca Colan sijasta.

Lena Andersson kertoo artikkelissa syövänsä GI-ruokavalion mukaan ja saaneensa sen ansiosta huomattavasti lisää energiaa sekä laihtuneensa.

Artikkelissa oli myös haastateltu ravintoterapeutti Henna Karvosta. Karvonen, kuten moni muukin ravintoterapeutti varoittelee heti LCHF:n tiukasta seuraamisesta. Karvonen palauttaa mieliin ruokapyramidin jonka mukaan 50-60 % päivittäisestä ravinnosta pitäisi tulla hiilihydraateista kuten viljatuotteista, hedelmistä, vihanneksista ja perunasta. Hänen mukaansa nämä suositukset on suunniteltu niin, että ne sopivat Kaikille.

Myös Karvonen on nähnyt ylipainoisten ihmisten pudottavan painoa tehokkaasti LCHF-ruokavaliolla, mutta kokee, ettei ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia ole tutkittu tarpeeksi. Hänen mukaansa on varmasti hyvä jättää turhat herkut ja perunat mutta ei rajoittaa hiilareita ihan minimiin. Myös rasvankäytössä hän korostaa kohtuutta. Kuulostaa oikeastaan siltä, että Karvonen voisi olla hyvinkin esim. GI-ruokavalion kannalla. Edistystä sekin varmasti. Hän uskookin ruokasuositusten muuttuvan lähitulevaisuudessa ja viittaa mm. itämerenruokavalioon.

Alkuperäinen artikkeli Västra Nylandin kotisivuilla (ruotsiksi)

Mainokset
Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: